Шведската агенция по заетостта лансира от вчера кампания, в която приканва младите безработни граждани на страната да си търсят лятна работа в страните от южна Европа, най-засегнати от икономическата криза като Гърция и Испания, съобщава АФП.

„Стотици летни работни места около Средиземноморието за млади шведи”, пише в комюникето на агенцията по заетостта на Швеция.

Търсят се също така спортни инструктори, хореографи и сценографи, аниматори, техници по звук и светлина и др., готови да обслужват скандинавската клиентела в Испания, Гърция, Италия и Кипър. Всички тези работни места ще бъдат предложени по време на трудова борса, която ще се проведе в Малмьо в началото на февруари.

Известна част от тези работни места са недостъпни за младежите от страните, в които има такива туристически обекти, защото изискват владеенето на скандинавски език, обяснява доводите си съветникът по програмата за европейска заетост (EURES).

Нивото на безработица сред хората на възраст под 25 години в Швеция макар и на ниво около 24 % остава далеч зад „върховете” в Гърция и Испания, където засягат над 50 % от младите хора, припомня АФП.