В Северна Франция се провежда "безпрецедентно" издирване на затворника, избягал по време на смъртоносна засада. Мохамед Амра, известен като Мухата, се завръщаше в затвора от съд в Нормандия във вторник, когато кола блъсна затворническия микробус на пункт за плащане на такси, а след това въоръжени мъже откриха огън по автомобила.

Двама полица бяха убити, а други трима сериозно ранени. Това е първото фатално нападение в страната срещу затворнически служители през последните 30 години. Видео показва момента на атаката.

„Използват се всички средства, за да установим престъпниците“, коментира френският вътрешен министър Жералд Дарманин.

Той определи нападението като акт на "хладнокръвно варварство".

„Около 450 жандармеристи и полицаи са мобилизирани в департамент Юр в Нормандия в безпрецедентно издирван“, посочва Дарманин, цитиран от Би Би Си.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че се прави всичко, за да бъдат открити извършителите.

Междувременно профсъюзите на френските затворнически служители призоваха за напускане на институциите в цялата страна в сряда в подкрепа на двамата загинали свои колеги.

Стотици служители в затворите и центровете за задържане в цялата страна организират протести, като посочват, че ще изпълняват само основни задачи в работата си.

Снимка: Ройтерс

В съвместно изявление синдикатите искат спешни мерки за подобряване на безопасността на персонала - включително "драстично намаляване на екстрадициите" на затворници за съдебни заседания. Според тях те могат да бъдат заменени от видеоконференции, а нивото на ескорта трябва да бъде завишено.

 Френският министър на правосъдието Ерик Дюпон-Морети каза, че ще се срещне с представители на синдикатите.

От автомобила, който блокира пътя със затворническия автобус, излизат мъже с оръжия, към тях се присъединява друга група въоръжени мъже, които вероятно са проследили микробуса от съда.

Снимка: Ройтерс

Един от убитите полицаи оставя след себе си съпруга и две деца, които е трябвало да празнуват своя 21-ви рожден ден два дни след инцидента.

Вторият убит полицай, който е на 34 години, оставя след себе си съпруга, която е бременна в петия месец.

Тримата ранени служители са на възраст 48, 52 и 55 години.

„Всичко – абсолютно всичко ще бъде направено, за да се открият извършителите на това подло престъпление“, коментира г-н Дюпон-Морети, добавяйки, че извършителите са „хора, за които животът няма стойност“.

Те ще бъдат открити и наказани "по начин, който е пропорционален на престъплението", добави министърът на правосъдието.

Кой е избягалият френски затворник Мохамед Амра?

Мохамед Амра е осъден за кражба с взлом на 10 май. Той е обвинен от прокурорите в Марсилия за отвличане, довело до смърт.

Адвокатът му Хюг Вижие коментира пред френския новинарски канал BFMTV, че „би искал да вярва, че Амра не е знаел за плана за освобождаването му.

„За мен този план не съвпада с това, което знам за него. Ако той стои зад него, тогава то не съм успял да разбера кой е той“, казва Вижие.

Снимка: Ройтерс

Според някои френски медии, Амра се е опитал да избяга от затворническата си килия по-рано тази седмица, опитвайки се да пререже решетките на килията си.

Столичният френски прокурор заяви на пресконференция, че Амра има 13 присъди, като първата е от октомври 2009 г. - когато е бил на 15 години.

Твърди се, че Амра има връзки с банда в южния град Марсилия, който е засегнат от насилие, свързано с наркотици.

Криминалното досие на мъжа не съдържа никакви присъди за престъпления с дрога.