Великобритания е получила 48-часов срок, за да представи нови предложения, които да преодолеят безизходицата около брекзит, твърдят европейски дипломати.

В Брюксел ще работят без почивка през уикенда, ако до петък бъдат получени приемливи идеи за предпазната клауза за Северна Ирландия.

Преговорите между британските министри и европейските дипломати през последните 24 часа са били трудни, а Брюксел твърди, че компромис не е постигнат.

В същото време Горната камара на британския парламент прие поправка, която предвижда правителството да договори с Брюксел митнически съюз. Предложението може да бъде отхвърлено на по-късен етап, но изправя премиера Тереза Мей пред нов проблем във връзка със стратегията ѝ за брекзит.

Снимка: EPA

Мей вече отхвърли варианта за оставане в какъвто и да било митнически съюз, тъй като нейната Консервативна партия е категорично против такава възможност.

Приетата поправка може да бъде отхвърлена от избираемата долната камара на британския парламент, но тя също така увеличава надеждите на тези, желаещи брекзит, при който Великобритания да остане тясно свързана с Европа.