Не се чувствам като герой. Почуствах го като задължение към страна, която прие мен и много мои сънародници. Това каза пред германската телевизия Ер Те Ел (RTL) бежанецът Мохамед, който заедно с двама свои приятели задържа и предаде Джабер Ал Бакр – сириецът, планирал атентат на летище в Берлин.

Тримата са новите герои на Германия. Те вързаха Ал Албакр и го предадоха на полицията, след като разбраха, че 22-годишният им сънародник е най-издирваният мъж в Германия. Ден преди това го приютили, без да занаят кой е.

„Терористи като Ал Бакр за мен не са сирийци, нито са хора“, каза Мохамед.

Той крие лицето си, защото семейството му все още живее в Сирия.

Пред камерата обаче разказа, че Ал Бакр му предложил подкуп, за да бъде освободен.

„Той се опита да ни подкупи с пари. Ние му отговорихме: „Може да ни предлагаш колкото искаш пари, но няма да те пуснем!“. Взехме един кабел и го вързахме“, разказа Мохамед.

Снимка: bTV

Той е и човекът, свързал се с властите.

„Обадих се на полицията, но понеже моят немски е лош, те не ме разбраха. Затова отидох в полицейския участък, но и там чаках час. Едва когато извадих мобилния си телефон и показах снимки с него, те разбраха колко спешен е случаят“, споделя мъжът.

Акцията по ареста на Ал Бакр събужда съседите.

„Чух хеликоптера и видях светлините. Погледнах през прозореца. Беше пълно с полицаи. И тогава го видях – стоеше до дървото, с белезници“, разказва съсед.

Снимка: bTV

Плашещо е като научиш, че тероризмът живее в съседното жилище“, коментира друг съсед.

Срещу жилището, в което е открит заподозреният, живеят и други бежанци от Сирия.

„Това е срам, смущаващо е за всички сирийци. Ние искахме да избягаме от такива хора, от бомбите, от атаките“, казва един от тях – Амар Алсюлейман.

Германските политици призоваха тримата герои да получат убежище по бързата процедура.

Снимка: bTV