Когато Луъл Майен проектира първата си компютърна игра в бежански лагер, той се надява да достави малко радост на другите младежи като него. С последната си версия той се надява да покаже на останалия свят какво е „да си в обувките“ на бежанец.

"Много хора не разбират пътуването на бежанците. Затова използваме геймърството като средство да помогнем на хората по света да разберат какво всъщност е това пътуване“, казва Луъл Майен пред Ройтерс.

Неговият проект „Salaam“, което на арабски означава „мир“, потапя играчите в опита да избягат от раздирана от война страна. Те трябва да намерят храна и вода, да избягат от куршумите на войниците и да намерят сила да продължат.

Преди около 25 години, след раждането му, семейството на Майен бяга от Южен Судан и се установява в бежански лагер в Северна Уганда, където прекара следващите 22 години.

Той си спомня истории за това мъчително пътуване - как попадат под бомбени заплахи и опасността от диви животни. Спомня си как бебета са изоставяни от родителите им, които вече не могат да се грижат за тях. Как хора загиват заради суровите условия на живот.

"Това беше пътуване на живот и смърт", казва Майен.

Животът в бежанския лагер също не е лек. Той разказва как, докато отчаяно търси храна, пред очите му негов приятел пада от дърво с манго и умира. Въпреки мъката си, на следващия ден Майен се връща на същото място, тъй като няма какво друго да яде.

През 2007 г. настъпва неочакван обрат в живота му. За първи път вижда компютър в бежанския лагер.

"Това беше момент, в който си казах: „Искам да го използвам някой ден“, споделя бежанецът.

През следващите три години майка му работи неуморно, за да купи лаптоп на Майен. Все още го държи в стъклена витрина близо до леглото си.

Тогава той не знае как да го използва. Дори е било трудно да намери място, където да го зарежда. Постепенно обаче започва да се учи как да прави компютърни игри с помощта на онлайн уроци. Grand Theft Auto е първата игра, която Майен опитва.

„В този момент разбрах силата на видеоиграта. В нея имаше насилие, убиваха се хора, а аз – като човек, който идва от страна, където има война – почувствах случващото се в играта като онова, което се случва в моята страна“, разказва още бежанецът.

Именно тогава му хрумва идеята за „Salaam“.

„Какво ще кажете да създам игра за мир и разрешаване на конфликти? Какво ще кажете да създам игра, която да помогне на хората да разберат какво е да си съпричастен и да разрешат конфликта?“, казва той.

Луъл Майен прави първата версия на играта в края на 2017 г. Тя е с опростен дизайн, а останалите бежанци я харесват много. Когато я качва във „Фейсбук“, привлича вниманието на игралната индустрия.

През 2018 г. Майен е обявен за Global Gaming Citizen на Game Awards в Лос Анджелис - признание за това, че с работата си допринася за „положителни промени в света“.

Сега Майен завършва играта, която ще бъде пусната официално през лятото. Тя ще има и благотворителна цел – всеки път, когато играч си купи храна, ще купува храна и за бежанците в лагера, където Майен е израснал.

„Възможността да направя играта и със социално въздействие ми дава толкова много надежда. Това дава надежда и на бежанците“, казва Майен.