Последен опит на британския премиер Тереза Мей да постигне компромис с ЕС за брекзит часове преди решаващия вот утре в Лондон. Тази вечер тя се среща в Страсбург с председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент.

Разговорът в неделя между Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер показа, че преговорите не излизат от задънената улица. Този следобед британският премиер и председателят на ЕК отново разговаряха по телефона, а часове по-късно Тереза Мей вече беше в Страсбург за разговор на 4 очи.

Последва нова среща – този път с председателя на европейския парламент Антонио Таяни. След като през януари британският парламент отхвърли с голямо мнозинство постигнатото споразумение за брекзит, утрешният вот в Лондон може да е решаващ.

Причината за късните срещи тази вечер отново е т.нар. предпазна мрежа между Република Ирландия, която остава в ЕС, и Северна Ирландия, която пък е част от Великобритания, за да се избегне нова твърда граница между тях.

Така брекзит отново е централна тема за европейските депутати. Ако утре Лондон отново отхвърли споразумението, но в сряда потвърди, че иска постигане на сделка, то в четвъртък ще трябва да гласува за удължаване на срока за брекзит. И тогава отново думата ще има Европа, а решението на страните-членки трябва да е единодушно.