Пълното затваряне за католическия Великден в Германия се отлага. Това стана ясно след изявление на канцлерът Меркел, което в страната определят като историческо. Строги мерки в Германия обаче ще има.

Снимка: btvnovinite.bg

Новината, че мерките около Великден ще бъдат смекчени, дойде изненадващо. Промяната е след много критики на бизнеса за дългите почивни дни. Така Велики четвъртък и Велика събота отново ще бъдат работни, обяви канцлерът Меркел.

Снимка: btvnovinite.bg

За останалите дни, включително 4 април, когато е парламентарният вот у нас, остават в сила мерките - без струпвания на хора и ограничаване на контактите. Така засега остават въпросителните как ще протече гласуването на нашите сънародници тук в Германия. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пет почивни дни са твърде много за германската икономика, дори по време на пандемия. Това стана ясно от извънредното изявление на Ангела Меркел.

„Имаше твърде много въпроси - от тези, свързани със заплащането, работните часове до ситуацията с магазините и бизнеса. По време на разговорите стана ясно, че за толкова кратко време не могат да бъдат решени. Ще кажа отново много ясно: Тази грешка е само и единствено моя“, заяви Меркел.

Така пълното затваряне в Германия остава само за три от празничните дни. Наши сънародници са притеснени дали мерките ще попречат на вота им за българския парламент. Особено за тези без автомобили, които трябва да използват обществен транспорт, за да стигнат до избирателните секции.

Снимка: btvnovinite.bg

„Определено ще се утежни ситуацията за всички, затова и предполагам, че много малко хора ще седнат във влака и ще отидат да гласуват с обществен транспорт“, казва Август Хаджипетров.

Посолството ни призовава сънародниците ни да не се придвижват на групи към избирателните секции. След гласуване да се отдалечават незабавно, за да няма струпване на хора и така нарушаване на мерките заради пандемията. А в някой от градовете местните власти въвеждат и допълнителни по-строги мерки, под въпрос е и една от секциите.

Някои региони, където има повече заразени обмислят да въведат и ограничение на излизанията, което още повече може да затрудни правото на глас на сънародниците ни.