„Защо си върху моята кутия за цигари, Киара?“. Бащата на млада жена ѝ се обажда ядосан по телефона през 2016 г. и яростно ѝ задава този въпрос. По това време той живее в Италия, а тя се е преместила да работи в Берлин.

Снимки: Лични архив

Това обаждане не остава отделен случай. Малко по-късно приятели на Киара от цяла Европа се свързват с нея. 32-годишната тогава жена е непушач. Оказва се, че лицето ѝ е отпечатано милиони пъти върху цигарени кутии без нейното знае, разказва „Билд“.

В допълнение към отвратителните изображения на катранени бели дробове и ракови тумори, върху опаковките има и снимка на Киара, която пуши.

Шокиращите изображения са задължителни съгласно Директивата на ЕС за тютюна от 20 май 2016 г.

Киара си спомня, че пет години по-рано - през 2011 г., докато още е стажант, е получила предложение от работодателя си да се снима като модел.

За снимките, които ще бъда направени в Берлин, тя ще получи 150 евро. Това са малко пари за професионална фотосесия, но много пари за един стажант. Киара се съгласява, а после не остава с приятни емоции от самото заснемане.

Груб фотограф недоволства от нейното представяне. Тежките думи и напрегнатият график създават напрегната атмосфера на снимачната площадка. Киара не знае, че снимките в бъдеще ще имат такова предназначение. Тя нескопосано държи цигарите, с които се снима тогава.

Жената коментира пред „Билд“, че въобще не помни във фотосесията да е участвало дете. Както и да е отстъпила правата за снимките за 250 години напред – както разбира по-късно.

Вече 7 години снимката на Киара се разпечатва върху цигарените кутии. Тя не може да заведе никакви съдебни искове.

Успокоява я обаче една мисъл: „Въпреки че не харесвам начина, по който се получи, това все пак е кампания срещу тютюнопушенето“, казва тя.