Жена издъхва при „домашно раждане“, организирано в центъра на противоречива секта в Чехия. Бебето ѝ оцелява.

Майката се борила с часове за живота си и този на детето си, никой обаче не извикал лекар в продължение на часове.  Смущаващи видеозаписи показват, че религиозните фанатици дори са предавали раждането на живо в интернет.

Ръководителят на култа твърди, че за смъртта на жената са виновни демони. Сега той и последователите му са изправени пред присъда, посочва "Билд".

Раждането е станало миналата неделя в затъмнена стая в центъра на сектата „Живот в сърцето” в чешкия град Пласи - край Прага. Групата живеела там заедно и споделяла смели теории на конспирацията в YouTube.

Бременната Линда се усмихва в двора на сектата.

 

Предаване на живо показва как жена на име Линда току-що е родила момиченце в леглото. Членове на култа се събират около нея, докато бебето лежи на гърдите ѝ. „Боли ме стомахът. Нямам сили“, казва жената.

След това майката и детето остават свързани с пъпната връв за 12 часа. През това време състоянието на жената бързо се влошава.

Във видеоклип, публикуван по-късно също в YouTube, загрижен последовател пита лидера на култа: „Не трябва ли да направим нещо?“

Лукаш С. (46), който нарича себе си „Бог на глупците“, продължава да снима. Едва когато Мариан - бащата на детето, изкрещява: „Лукаш, това е ужасно, хайде!”, той прекъсва предаването.

„Изтичах до тоалетната. Линда беше гола, цялата позеленяла и седеше на тоалетната. Тя беше в безсъзнание“, коментира гуруто пред чешкия новинарски портал Blesk.

Ръководителят на сектата Лукаш.

Едва тогава бащата на детето се е обадил на спешния телефон.

„Действахме според инструкциите и започнахме компресия на гръдния кош“, казва Мариан.

Когато пристигнали парамедиците, първо прерязали пъпната връв. Но всякаква помощ вече била твърде закъсняла за Линда.

Тя е транспортирана до болница, а там констатират мозъчната ѝ смърт. Животоподдържащите системи били изключени в петък.

Новороденото момиченце е добре. Според адвоката на Лукаш С. всички замесени са изправени пред обвинения в убийство по непредпазливост.