Мечка нападна и рани гъбар в гора в Словакия. Животното се е придвижвало с две малки малки мечета, които явно е искало да защити.

57-годишният мъж е успял да избяга. Когато намерил убежище, в ръката си все още държал торба, пълна с гъби, която явно не е искал да изпуска при бягството, коментира местното издание Noviny.sk.

Инцидентът се е случил в сряда. Възрастната мечка е ранила берача на гъби по главата и ръката. Мъжът избягал по склон, използван за ски скокове. Според словашките медии животното явно е искало само да прогони гъбаря и не е тръгнало след него.

„Беше целият в кръв и много шокиран. Измих му раните и извиках линейка“, споделя приятел на пострадалия мъж.

След като лекарите му оказват помощ, той успява да се прибере у дома - с пълната си чанта с гъби, които е набрал.

Снимки: TV JOJ

Районът, в който мъжът е нападнат, е определен като зона за мечки. Осеян е със знаци, които предупреждават разхождащите се, особено през пролетта, когато мечките отглеждат малките си.

Местната власт потвърждава нападението и призовава за повишено внимание в социалните мрежи. Призиви за повишена бдителност са отправени и по общественото радио.

През март петима души в малък словашки град също са били ранени от бездомно животно.  На 17 март мечката се оказала в Липтовски Микулаш и ранила минувачи. Наложи се да бъде обявено бедствено положение. Ранените, на възраст от 10 до 72 години, са били с ухапвания и други рани, а по-късно животното е било застреляно.

Специалистите съветват при среща с мечки хората да не бягат, а бавно да се оттеглят.

„Майката мечка е много загрижена за своето потомство“, казват от WWF. При нападение съветът е да се легнете на земята и да се престорите на умрели.

„По този начин животното разбира, че не представлявате опасност за него“, посочват още от организацията.