Германската прокуратура освободи втория тунезиец, който вчера беше задържан по подозрение, че е бил във връзка с атентора от Берлин. Минути преди атентата, Анис изпраща съобщение от телефона си.

"Братко мой, всичко е наред, по волята Божия. Аз съм в автомобила, моли се за мен, братко мой, моли се за мен!".

Анис прави и селфи от кабината на камиона. Кой е адресатът? - въпросът все още няма отговор.

Мъжът беше задържан вчера, защото имаше подозрения, че малко преди атаката на коледния базар Анис Амри може да му е изпратил видеосъобщение и снимка. Разследването показа, че задържаният не е бил в контакт с Амри.

Техническата експертиза показва, че камионът е спрял, защото се е задействала автоматична спирачна система.  

Тя е задължителна за товарни автомобили от 2012 г. според регламент на ЕС. Системата първо предупреждава шофьора, а след това се самозадейства. Така след 70-80 метра камионът спира. По тази причина са предотвратени по-лоши последствия.

След атентата Анис бяга през Холандия. За това свидетелства открита в телефона му холандска сим карта. От Холандия до Франция пътува с автобус.

Германските служби са подценили антентатора, показва разследване на Зюддойче цайтунг, WDR и NDR.

Последно досието му е актуализирано на 14 декември - седмица преди атаката. То е от 17 страници. От него става ясно, че германските служби са знаели, че тунезиецът е в контакт с човек на „Ислямска държава” от началото на февруари и се е предлагал като атентатор самоубиец. Тунезиецът 7 пъти е бил тема за обсъждане на специалните вътрешни комисии по сигурност. Бил и сред заподозрените, готови да извършат атентат.