Правителството в Румъния вероятно ще подаде оставка, защото изборите в неделя „са били сериозна плесница за властта“. Това коментира в ефира на bTV радио журналистът Владимир Береану.

Опозицията поиска оставката на правителството само ден след като лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня влезе в затвора заради корупция. Според журналиста кметът на Букурещ Габриела Фиря ще бъде новият лидер на партията.

Береану обясни, че въпреки че не е премиер, Драгня реално е управлявал досега страната.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия направил всичко възможно да избегне осъдителна присъда, но в крайна сметка вече е в затвора и дели килия с още трима души, разказа журналистът.

Драгня не успя да сплаши прокуратурата, президентът не му позволи да си сложи свой човек шеф на дирекция „Антикорупция“, съдебната система в Румъния работи, обществото винаги откликва и излиза на протести, очерта картината Береану. Той подчерта, че медиите в Румъния са много активни в разследване на нередности и това също влияе положително на промените в съседната страна.

Береану прогнозира още, че шансовете на Лаура Кьовеши да бъде избрана за главен прокурор на Европейския съюз стават все по-големи. По думите му въпросът трябва да бъде решен до края на юли.