Самоличността на атентатора самоубиец, нападнал в петък американското посолство в Анкара, е била установена по бенка на главата му. Това разкри турският премиер Реджеп Ердоган в предаване на телевизия Хабертюрк.

Според турските власти атентаторът, използвал пластичен експлозив, е Еджевит Шанлъ, член на забранената лявоекстремистка организация Революционна партия и фронт за народно освобождение ДХКП-С. По-късно днес от самата организация поеха отговорност за нападението.

"Информацията, с която разполагаме, трябва да бъде потвърдено едва след извършването на ДНК анализ", допълни все пак министър-председателят.

На въпрос на журналист дали събитията в Сирия са били повод за нападението, турският премиер отговори, че е трудно да се свържат двата случая. "Не вярвам нападението в Анкара да е свързано със събитията в Сирия", каза Ердоган, като повтори, че всички държави заедно трябва да се борят срещу тероризма.

Междувременно разследващите атентата информираха, че мъжът е носел 6 килограма тротил и ръчна граната. Турската полиция е арестувала трима предполагаеми съучастници на терориста, съобщиха турските медии.
По информация на телевизия НТВ, атентаторът в последно време е живеел в Германия. Преди две седмици нелегално се прехвърлил през Гърция в Истанбул, където се сдобил с фалшиви документи, а след това отишъл в Анкара.

Терористът камикадзе се взриви пред посолството на САЩ преди ден като загина и един от турските охранители на дипломатическата мисия. Ранени са още двама охранители и двама посетители на посолството.

Белият дом няма яснота за мотивите за нападението. Турските власти обаче го определиха като твърде обезпокоително. Съветът за сигурност на ООН осъди терористичното нападение.