„Няма значение дали тези видеоклипове са истински, заплахата е истинска” – така прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс коментира публикуваните от президента Доналд Тръмп по-рано през деня антимюсюлмански постове в „Туитър”.

Сутринта американският президент пресподели няколко публикации с антиислямска насоченост от профила на Джейда Франсен – член на британска крайнодясна група. В тях се виждат актове на насилие и агресия извършени от предполагаеми мюсюлмани.

Появиха се и спекулации, че профилът на Доналд Тръмп може да е хакнат.

Клиповете не са проверени до този момент, но поне за един от тези инциденти лондонската полиция не разполага с данни извършителят да е мюсюлманин.

Друг видеоклип е бил опроверган от оригиналния източник. Става въпрос за видеото, на което момче, използващо патерици, е нападнато от друг мъж. След като Тръмп е препубликувал този клип, от уебсайта Dumpert.nl пуснаха официално съобщение, което гласи: Нападателят не е мюсюлманин и не е имигрант, но добър опит, Тръмпи.

Въпреки това Сандърс коментира по време на официална пресконференция, че медиите се фокусират върху грешния акцент.

„Не става въпрос за същността на видеоклиповете. Заплахата е истинска, за това говори президентът – за национална сигурност – това са много истински неща, няма нищо фалшиво в тях”, коментира Сандърс.