Белият дом се опитва да установи откъде е изтекла информация за президентски телефонни разговори.

Става въпрос за появилите се в медиите неудобни подробности от напрегнатите дискусии, проведени наскоро между президента Доналд Тръмп и лидерите на Австралия и Мексико, заяви пред телевизия „Фокс нюз“ президентският говорител Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс.

„Президентът гледа на тези течове на информация много сериозно“, казва Спайсър в откъс от интервюто, което ще бъде излъчено днес.

Разговорът с австралийския премиер Майкъл Търнбул се превърна в заплаха за двустранните отношения между съюзническите държави, след като подробности от него се появиха във вестник „Вашингтон пост“. Стана ясно, че Тръмп е съкратил разговора след разгорещена дискусия за споразумение за размяна на бежанци.

Малко по-рано в мексиканската медия „Аристеги нотисиас“ и АП се появиха откъси от разговора на Тръмп с мексиканския му колега Енрике Пеня Нието по въпроса кой да плати изграждането на стената по американско-мексиканската граница, който Тръмп е казал, че може да изпрати армията на САЩ срещу наркокартелите. Белият дом по-късно заяви, че изказването е било направено в шеговит дух.

„Това е обезпокоително и мисля, че президентът поиска от екипа да проучи внимателно въпроса, защото последствията от това могат да бъдат много сериозни“, каза Спайсър.

Той окачестви двата разговора като „откровени“, но с показано уважително отношение в тях, и посочи, че както австралийското, така и мексиканското правителство е оспорило някои от изнесените подробности.

Белият дом не е отговорил на запитванията за коментар във връзка с разследваните течове на информация.