Белгийското правосъдие започна разследване на нападението от вчера, при което мъж атакува с мачете две полицайки в град Шарлероа. Разследването е за опит за убийство от терористични подбуди, което означава, че властите гледат на атаката като на терористичен акт, обяви днес белгийският премиер Шарл Мишел, цитиран от световните агенции.

Бяхме информирани от федералната прокуратура, че е започнато незабавно разследване за опит за убийство от терористични подбуди, предвид известен брой елементи, които са били установени незабавно, каза Мишел.

Нападателя, който викал "Аллах е велик" и беше ликвидиран от спецчастите, е алжирски гражданин, познат на полицията за криминални прояви, но не тероризъм, съобщиха прокурорите. Той е 33-годишен и е пребивавал в Белгия от 2012 г..

Шарл Мишел каза само, че нападателят все още не е идентифициран. Тези изявления премиерът направи днес след заседание на тайните служби на страната.

Същевременно днес властите решиха да запазят същото ниво на тревога за терористична заплаха. То е трета степен, което означава възможна и вероятна заплаха от терористична атака. Белгийската скала е четиристепенна.