Фабрика за шоколадови изделия на фирмата „Киндер“ в Белгия затваря заради случаите на салмонела, които са свързани с шоколадовите яйца на компанията, пише Би Би Си.

Белгийските власти наредиха да се изтеглят всички шоколадови продукти, произведени във фабриката в Арлон, която е собственост на фирмата „Фереро“.

"Цялата продукция на Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Schokobons, Kinder Maxi Mix и Kinder Happy Moments се изтеглят с незабавен ефект", уточняват от фирмата.

Случаи на салмонела са докладвани вече в няколко държави, сред които Великобритания, Германия, Франция и Белгия. Шоколадови яйца бяха изтеглени от пазара и у нас. 

Затварянето на фабриката в Белгия се е наложило, след като от компанията производител не могли да предоставят всички документи на разследването.

„Фереро“ описват изтеглянето на продуктите като „превантивно“, като са категорични, че нито един продукт, достигнал до пазара, не е дал положителен тест за салмонела.

От „Фереро“ признават, че е имало вътрешни неефективности, които са довели до забавяне на своевременния достъп и споделяне на информация.

„Това е повлияло на бързината и ефективността на разследванията. Заводът ще бъде отворен отново едва след като бъде сертифициран от властите. Това изтегляне засяга само продуктите „Киндер“, произведени в Арлон, Белгия. На завода в Арлон се падат около 7% от общия обем на продуктите „Киндер“, произвеждани в световен мащаб на годишна база“, уточняват от компанията.

„Това е единственото и правилно решение, което трябва да бъде взето, за да се гарантира максимално ниво на безопасност на храните и да се елиминира риска от по-нататъшно замърсяване. Дълбоко съжаляваме за този случай. Искаме искрено да се извиним на всички наши потребители и бизнес партньори и да благодарим на органите за безопасност на храните за ценните насоки“, посочват от компанията.

Потребителите, закупили от посочените продукти, могат да ги върнат в търговския обект.