Белгийските власти предвиждат въведените през ноември миналата година ограничения заради пандемията да останат в сила поне до март, съобщиха местни медии.

Уточнява се, че междувременно е възможно облекчаване на някои от мерките, както преди дни бе решено да се възстанови работата на автошколите.

Засега ваксинирането срещу коронавируса в страната се извършва по-бавно, отколкото в други държави от ЕС. До днес едва около 25 хиляди души са получили ваксина и това е около 0,22% от населението.

По последни данни жертвите на новата болест в Белгия са над 20 000 при над 667 000 заразени и 7,4 милиона изследвани. Допълва се, че след новогодишните празници се отчита ръст в броя на новозаразените, като в Брюксел повишението достига 76% спрямо данните от последната седмица на декември.

Десетки хиляди жители на Белгия са пътували по празниците в края на миналата година и голяма част от тях са се завърнали след посещение на т. нар. червени зони. Според националната статистика в Брюксел напоследък се наблюдава допълнителен ръст в броя на чужденците и вече всеки трети постоянно пребиваващ в столицата (35,3%) не е с белгийска националност. Най-често това са хора с корени в Мароко, Италия, Франция, Холандия, Турция и Румъния.