През ноември смъртността в Белгия е превишила равнищата, отчитани през Втората световна война. Това показва националната статистика, публикувана в местни медии, цитирана от БТА.

Не е представена извадка за причините за отделните смъртни случаи.

В първото десетилетие на този век в страната най-високият брой починали е достигал осем души на 10 хиляди от броя на населението, докато миналия месец издъхналите са били 12 на 10 хиляди.

По последни данни жертвите на коронавируса в Белгия от началото на епидемията са близо 18 хиляди при над 608 хиляди установени случая на зараза и над 6,3 милиона изследвани. В последните две седмици броят на заразените е 8,5% от изследваните.

Допитване до общественото мнение показа, че 78% от белгийците подкрепят ограничителните мерки срещу разпространението на заразата, както и че 75% биха се ваксинирали.

Съмнения към ваксините изразяват 35%, а 14% са против имунизацията. Данните сочат, че по-голяма вяра във ваксините имат хората над 65-годишна възраст (59%), а всеки четвърти младеж от 18 до 24 години е срещу имунизацията.

В последните дни здравните власти съобщиха, че едва половината от очакваните първоначални количества ваксини на "Пфайзер" ще пристигнат в страната навреме. Имунизацията в Белгия ще бъде доброволна и безплатна и започва от 5 януари.