Белгия обмисля включването си във военна операция срещу терористите от "Ислямска държава" в Сирия, дори и без мандат на ООН, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявления на вицепремиера и министър на външните работи Дидие Рейндерс.

Пред комисия на федералния парламент Рейндерс е уточнил, че действието с мандат от световната организация е за предпочитане, но няма да бъде задължително. Той е пояснил, че дори ООН да не даде разрешение за такива действия, те все пак ще бъдат в рамките на международното право.

Отбелязва се, че плановете са Белгия да се включи в подобна операция с въздушни удари. В края на миналата година шест белгийски изтребителя Ф-16 бяха изпратени в Йордания, откъдето излитаха, за да нанасят удари по ИД в Ирак. Мисията бе временно преустановена след осем месеца с обяснението, че бюджетът на военните е недостатъчен.

Рейндерс е коментирал, че ударите в Сирия ще целят ИД да не се установява трайно там. Според него четирите години на бездействие на международната общност след началото на сирийския конфликт са показали, че това не е решение и е време нещо да се промени.