Търговското споразумение между ЕС и Канада може и никога да не влезе в сила. Това стана ясно днес в Люксембург на среща на министрите на търговията на страните-членки на съюза.

Ветото е поставено от регионалното правителство на Валония, франкофонската част на Белгия. От това споразумение зависи отпадането на канадските визи за българи.

Европейският съюз и Канада работят от години за приемане на търговско споразумение и днешното му ратифициране от европейските министри на търговията трябваше да е просто формалност.

Валонската част на Белгия обаче прецени, че споразумението не дава достатъчно гаранции за защита на регионалните интереси. Така белгийското федерално правителство на практика не може да го подкрепи. Противници на споразумението също се събраха днес в Люксембург.

„Това не е прогресивно, а регресивно споразумение, което ни връща в 20-ти век и ще доведе до загуба на работни места”, каза политологът Стюард Трю.

С надежда да убедят валонците, през последните дни в преговорите се включиха лидерите на Германия, Франция и Италия. Днес еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом даде последен шанс на Белгия да реши проблема с Валония до края на седмицата.

Търговското споразумение трябва да бъде официално подписано на 27 октомври в Брюксел. Но ако Евросъветът в края на тази седмица не реши проблема, канадският премиер Трюдо няма никакви причини да идва до Европа.