Властите в американския щат Тексас предупредиха за „бедствие в бедствието" при изключително студеното време, оставило милиони хора без отопление няколко дни подред, като казаха на жителите да се подготвят да продължат да бъдат без електричество вероятно до края на седмицата, предаде Ройтерс.

На хората в над 100 окръга в Тексас беше казано да преваряват своята вода за пиене, след като пречиствателните заводи все още са засегнати от прекъсвания на електроснабдяването.

Над 12 милиона души във втория по големина американски щат с население 29 милиона нямат питейна вода в домовете си или имат, но с прекъсвания.

Снимка: Reuters

Без ток остават 2,7 милиона домакинства. Очаква се студът да продължи и през останалите дни от седмицата, а възстановяването на електроснабдяването ще бъде бавно, при положение че щатът е загубил 40% от своя капацитет.

Болници в Хюстън и на други места в Тексас съобщават, че нямат вода. Според наличните данни студът е взел 21 жертви. Властите се опасяват, че много повече хора са загинали, но телата им още не са намерени.

Снимка: Reuters

Студеното време постави някои жители пред избора дали да останат на тъмно и студено в домовете си, някои от тях със замръзнали или спукани водопроводи, или да бъдат изложени на възможен контакт с болни от коронавирус в местни помощни центрове.

Петролните производители и рафинериите в Тексас остават затворени от края на миналата седмица, а губернаторът Грег Абът нареди да бъде спрян износът на природен газ от щата с цел да се ускори възстановяването на електроснабдяването.