Тежка остава ситуацията в редица райони на Западна Европа след опустошителните наводнения през последните дни. Бедствието взе 4 жертви в Германия и една във Франция.

Париж е наводнен отцепени са ключови пътни артерии около река Сена, която прелива. Над 11 хил. спасителни операции са организирани през последните три дни. Бедствената ситуация продължава в редица департаменти. Днес отново се очакват дъждове, които ще повишат нивата на реките.

За днес е обявен червен код за опасност от наводнения в част от Централна и Северна Франция, както и за цяла Южна Германия.

“Водата дойде много бързо, заля първия етаж за 5 минути. Спасихме се на тавана. Вързахме червени парцали на една дръжка от метла и започнахме да махаме за помощ. След три чaса дойде хеликоптер и ни спаси”, споделя преживяното Елзе Зеебургер, жителка на Зимбах ам Ин.

В същия град Селинде Симбоек коментира, че и преди е имало наводнения, но не и толкова сериозни.” Бяхме ремонтирали къщата изцяло, а сега виждате какво е останало”, казва тя.

Властите се опитват да укрепят речните диги. На първо време властите в Бавария предлагат помощ  по 1500 евро на засегнатите граждани. 

Близо 20 хиляди домакинства са без ток в Германия. Германските власти оценяват щетите на повече от 10 млн. евро. Части от северна Австрия също са под вода очакват се и нови валежи.