Едиун "Бъз" Олдрин, вторият човек стъпил на лунната повърхност през юли 1969 г. заяви, че САЩ са длъжни да вземат инициативата и с помощта на частния сектор да изпратят хора на Марс, където да установят първата човешка колония.

„САЩ трябва да продължат да бъдат лидерът в пилотирания космическия транспорт и смятам, че можем да разчитаме на динамизма на частния сектор, за да развием постоянна система, която да позволи кацането на Марс”, заявява 83-годишния пенсиониран астронавт, цитиран от агенция Ройтерс, по време на конференция в Университета Джордж Вашингтон, посветена на колонизирането на Червената планета.

„Трябва да концентрираме вниманието и усилията на НАСА, за да установим постоянно човешко присъствие на Марс, най-късно до 2030-2040 година”, уточнява Олдрин, описвайки проекта си за космически кораби, които да извършват постоянни полети между Земята и Марс, използващи орбиталното привличане на двете планети.

„Не виждам какво друго може да направи тази администрация (бел. ред. на Барак Обама), за да покаже на света, че САЩ остават фарът в космическите открития”, настоява още Олдрин, според когото технологиите вече позволяват да се изпратят хора отвъд пределите на Луната.

Според Бъз Олдрин „установяването на човешки колонии на Марс е технически и финансово възможно дори при тези условия на бюджетни съкращения”.

Цялостната представа на легендарния астронавт е изложена в новата му книга, „Мисия до Марс: Моята визия за космическите открития”, публикувана наскоро в САЩ, която следва посоката, обявена от американския президент Барак Обама за изпращане на човек на Червената планета до 2030 г., коментира Ройтерс.