Бащата на убития вчера на летище Орли в Париж нападател твърди, че синът му не е терорист. Според него, действията му са били предизвикани от наркотиците и алкохола. При нападението обаче той е викал, че смята да умре за Аллах.

Нападателят Зиед бен Белгасем е 39-годишен французин от арабски произход. Лежал е в затвора за разпространение на наркотици и грабежи. Не е имало данни да е радикализиран ислямист.

При опит да бъде спрян за проверка той е стрелял по полицаите, след което пристигнал на Южния терминал на летище Орли. Там се е опитал да отнеме оръжието на жена от военния контингент.

„Според първите свидетелства на другите двама войници, той се е прикривал зад жената като зад щит и е извикал "Оставете оръжията си, ръцете на главата! Дошъл съм да умра за Аллах, във всички случаи ще има убити!", коментира френският прокурор Франсоа Молен.

В раницата на нападателя е имало съд с бензин и Коран, а при обиск в дома му са открити кокаин и мачете. Полицията обаче все още не твърди категорично, че нападението е извършено от ислямистки подбуди.