Башар ал Асад положи днес клетва за пореден мандат като президент на Сирия, предадоха световните агенции. Церемонията се състоя в президентския дворец в столицата Дамаск.

Асад спечели 95,1% от гласовете на провелите се през май избори. Така той си осигури четвърти пореден седемгодишен мандат като президент на Сирия.

Снимка: Reuters

Активността на изборите достигна 78,6% при около 18 млн. регистрирани гласоподаватели. На изборите обаче нямаше независими чуждестранни наблюдатели, отбелязва Асошиейтед прес.

Асад дойде на власт през 2000 г. след кончината на баща си Хафез.
Днес сирийският президент положи клетва пред Конституцията и Корана в присъствието на повече от 600 гости, сред които високопоставени представители на властите, бизнесмени, университетски преподаватели и журналисти.

Президентските избори "доказаха силата на легитимността, дадена от народа на държавата, и дискредитира изявленията на западни представители за легитимността на" властта в Сирия, каза Асад.

Сирия е опустошена след повече от 10 г. на конфликт, в който бяха убити близо половин милион души, а няколко милиона бяха принудени да емигрират в чужбина. Асад се опитва да се представи като човека, който възстановява страната, след като с помощта на Русия и Иран успя да си върне от 2015 г. контрола върху две трети от нейната територия.

Сирийският президент обаче е изправен пред многобройни предизвикателства, като условията за живот не спират да се влошават на фона на тежката икономическа ситуация, отбелязва Франс прес. През последните седмици властите повишиха цените на горивата и редица основни хранителни продукти, а проблемите с електроснабдяването се засилиха, като на места няма ток по около 20 часа в денонощието.

Днес Асад определи като най-голямата пречка пред инвестициите в Сирия блокирането на огромни суми в банки в Ливан, предаде Ройтерс. Асад заяви още, че сирийските власти ще продължат да работят за преодоляване на трудностите, причинени от западните санкции.