Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще стане „естествен съюзник” на Дамаск, ако се бори с тероризма, заяви сирийският държавен глава Башар Асад в интервю за португалската държавна радиотелевизионна компания „Радиу и телевисау де Португал”. Текстът на интервюто бе разпространен в Дамаск от информационна агенция САНА.

„Ние не можем да кажем още нищо за това какво смята да прави той, но, ако се бори с тероризма, разбира се, че ще бъдем съюзници, точно както наши съюзници са борещите се с тероризма Русия и Иран”, заяви Асад.

Президентът на Сирия обаче отбеляза, че е скептично настроен, че Тръмп ще може да спази своето обещание да се бори с тероризма, тъй като много сили, включително администрацията на САЩ и американските медии, „са против него”.

В първото си интервю след президентските избори за американския вестник „Уолстрийт джърнъл” Тръмп не очерта план за действията на САЩ в Сирия след идването му на власт, но отбеляза, че преди всичко няма да следва досегашната политика на администрацията на Барак Обама за оказване на подкрепа на т. нар. „умерена сирийска опозиция”.

„Моето виждане за Сирия се различава от възгледите на много хора”, каза Тръмп.

Той заяви, че ще се съсредоточи върху борбата с „Ислямска държава” в Сирия, а не върху свалянето на сирийския президент Башар Асад.

В интервюто за португалската държавна радиотелевизионна компания сирийският президент заяви още, че „пред Сирия няма друг избор, освен победа в борбата с тероризма”.

Асад отбеляза, че „използването с политически цели на терористи, джихадисти и религиозни екстремисти в този конфликт е неморално”.

„Нашата борба с терористичните банди отговаря не само на интересите на Сирия и нейния народ, но и на държавите от Близкия изток и Европа. Но, уви, този факт не признават и не искат да осъзнаят много от политиците на Запад”, посочи Асад.

Той призова португалския дипломат Антониу Гутериш, който следващата година ще поеме поста генерален секретар на ООН, „да запази обективността си в подхода към конфликтите, включително този в Сирия, и да не се поддава на американско влияние”.