Президентът на САЩ Барак Обама ще напусне в петък Белия дом с рейтинг от 58 на сто, показва проучване на общественото мнение, проведено от института "Галъп”.

Обама остава с 4% под нивото на Джордж Буш-старши през 1993 г. Бил Клинтън напусна през 2001 г. Белия дом с 57 на сто одобрение, а Джордж Буш-младши през 2009 г. - с рейтинг от само 40%.

Обама бе на върха на своята популярност в самото начало на първия си мандат, 69 на сто. След известен спад, рейтингът му се увеличи до 62 процента след президентските избори през ноември, преди да се понижи леко.

Любопитното е, че президентът на САЩ отстъпва по популярност на собствената си съпруга. Първата дама Мишел Обама се радва на одобрението на 68% от американците - колкото и при влизането си в Белия дом през януари 2009 г.

Гражданите на САЩ са топло настроени и към вицепрезидента Джо Байдън, който се оттегля от поста при одобрение от 61 на сто.

Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност като президент на САЩ със значително по-ниска популярност от Барак Обама в началото на първия му мандат.

40% от участниците в анкетата оценяват положително дейността на Тръмп, а 55 на сто - отрицателно.

Избраният за президент на САЩ има най-висока поддръжка, 82% сред републиканците. За сметка на това той се ползва с одобрението на едва 33 на сто от независимите избиратели и на 8% от демократите.

Рейтингът на Тръмп преди началото на мандата му е около два пъти по-нисък в сравнение с този на неговия предшественик в аналогичния момент.