Българско семейство лекари по дентална медицина са сред първите, получили руската ваксина "Спутник V". Д-р Диян Иванов и д-р Йорданка Чанева вече са имунизирани и с втората доза.

Ваксинирането в Русия е започнало на 7 декември. В първата фаза се имунизират медицински лица, социални работници, хора над 60 години и учители. Тогава двамата стоматолози са получили първата доза, а онзи ден им е била поставена втората.

Записването за ваксинация е ставало по електронен път, а по време на самата имунизация са били посрещнати с цветя и бонбони, разказа д-р Чанева.

„След първата доза нищо не усетихме. Даже се разходихме и се почерпихме. След втората доза онзи ден имаше някаква реакция, но тя беше незначителна. Имаше леко втрисане, малка температура до 37,2. Но това беше вчера, днес вече сме добре“, казва д-р Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази температура по никакъв начин не се е отразила на състоянието ни. Ако не бяхме се ваксинирали и не бяхме я мерили, нямаше да разберем, че имаме температура“, допълни съпругата му.

„Основната разлика между "Спутник V" и РНК ваксината на „Пфайзер“, която ще се прилага в Европа, е, че последната е „изкуствена“. Класическата ваксина се създава много дълго време – 10-15 години. Затова при такъв коронавирус, който причини толкова много смъртни случаи при възрастните хора, учените работеха за създаването на една бърза ваксина. Това е абсолютно нов метод, а в руската ваксина се използва по-стара методика“, каза д-р Чанева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тя е на основата на аденовируси, като върху тези платформи се работи от 17 години. А "Спутник V" е на платформа отпреди 4 години, когато е създадена ваксина срещу ебола и са ваксинирани 60 000 души. По този начин е пробирана и ние имаме пълно доверие в нея“, сподели д-р Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.