„Не очаквах, че може да бъде толкова ужасно” – така обобщава престоя си във Френския чуждестранен легион българин, чиято самоличност не иска да разкрива пред камера. С него разговаря Росен Цветков.

„Дисциплината е на много високо ниво. В началото е задължително да ти сменят имената, на родителите, населено място сменят, дават ти нови имена. Имам друга самоличност. Всичко се унищожава – паспорти, лични карти. В цял свят съществуваш, но тук живееш с друга самоличност и когато те пуснат в отпуска, излизаш с друга самоличност, нов човек”, казва мъжът.

Заплатата в легиона в момента е около 1500 евро, но се получават и бонуси.

„Мисиите започват от 3200 евро минимално и могат да стигнат 6000-7000 евро на месец – зависи къде си, зависи от риска. На 10 месец ме изпратиха за два месеца да допълним една група, не беше едно от най-приятните неща. Трябва да претърсиш цяло село от основите до върха, всяка къща, дупка… Понякога се залагат взривни устройства по вратите. Първият, който отваря вратите, заминава. Нямаш време да мислиш за това. Зад теб има по-висши хора. Няма „Внимавай, може да те гръмнат”. Попадали сме в контакт с вражески огън. И когато началникът ти кажи – „ставай и тръгвай”, ти ставаш и тръгваш. Никой не те пита”, разказва мъжът.

„Тук всяка седмица умират легионери. От началото ме стресираше – когато ги връщат, погребват. Ти претръпваш, спира да ти пука, ставаш безчувствен”, допълва той.

Близките му не одобрили избора му да влезе в легиона, а днес той не може да си представи живота извън него.

„Аз не бих се прибрал, по простата причина, че сме установили връзка, чувстваме се като братя, това е нашето семейство. Имало е много моменти, в които да си кажа – „о, не, аз ще се махна оттук, не мога повече”. Обаче няма какво да правя, когато се върна в България. Изобщо не мисля какво ще бъде след това, мисля единствено за следващия ден, не знаеш дали ще доживееш, докато ти свърши първия контракт. Може да го доживееш, може да не го доживееш”, разказва мъжът.