Български студенти, учещи в Будапеща, може да останат без американски дипломи.

Причината е атаката на унгарските власти срещу чуждите университети в страната и най-вече срещу Централноевропейския университет, финансиран от американския филантроп Джордж Сорос.

Хиляди излязоха на протест по улиците на Будапеща срещу новия закон за висше образование.

Промените засягат най-вече Централноевропейски университет, създаден в Унгария след политическите промени през 1991 година.

В протестното шествие участват и български студенти.

“Джордж Сорос, който е основният създател и донор на нашия университет, е сред основните противници на политиките на Орбан”, коментира Даниел Пенев.

Законодателните промени не могат да бъдат изпълнени от част от 28-те чужди висши училища в Унгария и най-вече от ЦЕУ, в който учат студенти от 130 държави.

Докторантът в университета Ася Методиева смята, че вероятно това е свързано с предстоящите парламентарни избори догодина.

„Затварянето на този университет ще съвпадне много добре с политическото говорене срещу чужденци и мигранти. Интересен момент е, че голяма част от администрацията на Орбан е завършила този университет, а самият Орбан е бил финансиран за специализация от Сорос в Оксфорд”, отбеляза тя.

Ако промените влязат в сила, чуждите преподаватели ще могат да преподават само след одобрение от унгарските власти, а студентите няма да получат американски дипломи.

Висшето училище вече получи покана от други европейски държави да се премести.

Вижте във видеото и пълния коментар на Ася Методиева: