Дебат в Европейския парламент за институционалната криза в България. Такова искане внесоха днес евродепутати Радан Кънев и Елена Йончева.

В документа се настоява за изслушване на Европейската комисия и позицията й по въпроси, свързани с върховенството на закона, борбата с корупцията, действията на главния прокурор и акцията в президентството. Сред останалите теми е и влошаването на свободата на медиите в България.

За да се проведе дебатът в зала, искането трябва да бъде одобрено от председателите на парламентарните групи в началото на септември.

„Събрахме необходимите 55 подписа на евродепутати в подкрепа на тази инициатива. Европейската десница ни бойкотира. България се намира в критичен момент и възстановяването на правотата държава е обща кауза“, коментира евродепутатът от ПЕС Елена Йончева.

Категоричен за важността да се проведе дебат за ситуацията в държавата в европейската институция е и евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев.

„Аз, разбира се, ще положа всички усилия да убедя колегите от ЕНП, че от такъв дебат не може да се бяга (...) Ако се скрият от дебат - това ще бъде много тежък удар върху реномето но ЕНП в България, а аз като консерватор не искам това да се случи“, заявява той.

Вносителите заявиха, че от два месеца подготвят искането, а подобни дебати в ЕП за ситуация в България имаше и през 2013 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!