Бежанци, получили статут, да не бъдат преразпределяни в страните по границата на Евросъюза – за това ще настояват българските представители в Брюксел.  

Над хиляда са предложенията за промени в новите правила за предоставяне на убежище в страните-членки.

Идеята е те да приемат хора, които търсят убежище, и самите бежанци да бъдат преразпределяни, ако в дадена страна станат прекалено много. 

Според българските евродепутати правилата за България, Гърция и Италия трябва да са различни. 

„Да се отчетат спецификите на страните-членки, особено на страните, които са гранични, защото те най-много са подложени на влизане на бежанци и мигранти, и тежестта от този механизъм, който се предлага, да бъде облекчена”, посочи евродепутатът от Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. 

„Необходимо е да се отчита и факторът заетост, защото държавите с високи нива на безработица не може да бъдат принуждавани да приемат кандидати за убежище при недостиг на работни места за техните граждани”, каза Емил Радев от ЕНП. 

„Възразяваме на квотното разпределение и мислим, че много по-ефективно би било обратният принцип - не наказания, а някакви стимули за държавите, които биха искали да вписват в обществата си хората, които търсят убежище, статут или икономическа миграция”, отбеляза и Ангел Джамбазки, евродепутат от Група на консерваторите и реформистите.