За първи път политически акт на американски законодателен орган приема българската емиграция като част от културно-историческото наследство на Съединените щати. 

Резолюцията, приета от сената на Илинойс потвърждава стратегическите отношения между България и САЩ, отбелязва 120 години от дипломатическите отношения, както и 145 години от Освобождението на България. 

В щата Илинойс живее най-голямата българска общност в САЩ.

Светослав Станков - генералният консул на България в Чикаго

В документа се споменават и успешните българи в САЩ от последния век, сред тях е и изобретателят на първия електронен компютър Джон Атанасов.  

Сред получилите признание българи са още летците Стоян Юруков и Асен Йорданов, последният е считан за „баща на американската гражданска авиация“; писателят Алеко Константинов и неговият роман „До Чикаго и назад“, който вдъхновява поколения българи да емигрират във Ветровития град.

Резолюцията отбелязва приноса на българските църкви, културни центрове, бизнеси, за развитието на социалния икономически и културен живот в щата. 

Призната е ролята на българския народ, който през 1943 г. устоява на нацисткия натиск и предотвратява депортацията на 50 000 български евреи към лагерите на смъртта.