Българка се пребори с вируса зика. Сънародничката ни живее в Бразилия - една от най-тежко засегнатите от заразата държави.

От година и половина Лора Трайкова Гонсалвес живее в Рио де Жанейро. Омъжена е за бразилец. Гадае как се е заразила.

„Предполагам , че по време на карнавала, когато прекарах доста време навън, празнувайки по улиците, ме е ухапал комар, защото иначе затваряме добре вкъщи, за да не влизат комари", каза тя.

Лора вдига висока температура, по-късно получава и обрив и болки по дланите на ръцете и ходилата - типичните симптоми на зика.

Специално лечение няма – жената пие само противоалергично лекарство: "Лекарката ме прие без никакво притеснение, съвсем спокойно ми обясни как ще се излекувам, как ще протече всичко, което ми дава уверение, че хората са изградили професионален начин за реакции и третиране на вируса".

Симптомите отшумяват за няколко дни. Сега Лора е добре. И казва, че в България се шуми повече от необходимото: „Моето усещане е, че аз просто изкарах един обикновен грип, да малко по-притеснително, защото всички говорят и пишат затова, но това е просто един грип".

Зика се предава на хората чрез ухапване от определен вид заразен комар. Учените обсъждат вероятността за връзка между вирусът и някои аномалии при новородени, чиито майки са го преболедували по време на бременността.