Британската полиция продължава разследването на атентата в Лондон. Остава стабилно състоянието на българския гражданин, който пострада при атентата в Лондон и е настанен в болница. Посланикът ни във Великобритания Константин Димитров все още чака за свиждане с нашия сънародник, съобщиха от Министерството на външните работи. Медии съобщават, че пострадалият е Пламен Райчев, но от Външно министерство засега не потвърждават това име.

Тази сутрин полицията е претърсила още едно жилище в Източен Лондон, но няма арестувани. 12-те задържани за атаката бяха пуснати без обвинения. Остава критично състоянието на 18 от ранените при нападението. 36 души продължават да са в болница.

Британската полиция обяви имената на двама от нападателите на Лондон бридж.

Пакистанецът Хурам Бут е известен на полицията, но не и следен за подготвени атаки, а Рашид Редуан е от мароканско-либийски произход изобщо не е бил в полицейските регистри. По професия бил готвач. 

Миналата година Бут се появил в документален филм на „Чанъл 4” за ислямския екстремизъм. В лентата мъжът спорел с полицаи, след като развял флаг на "Ислямска държава" в лондонски парк.

Сега най-важната задача пред разследващите е да установяват връзката помежду им и дали са имали съучастници.

И докато властите се опитват да сглобят пъзела в подготовката на кървавото нападение, българка в Лондон е благодарна на съдбата, че на косъм е избегнала маршрута на атентаторите, който самата тя планирала да мине във фаталната събота вечер. 

Районът на лондонския мост е сред любимите на Юлия Сергеева. Юлия често посещава най-стария пазар в Лондон, известен с многото си барове и ресторанти. В събота обаче се лишава от любимата си испанка кухня там, за да се отдаде на работа. 

„За събота вечер плановете ми бяга да започна разходка от другия край на реката, да премина през цялата крайбрежна зона, да се спрем точно на „Бороу маркет” и да вечеряме. За съжаление или за радост, неделен мой ангажимент от рано сутринта ми провали плановете, за което много съжалявах, но за което всъщност в неделя сутринта много бях благодарна”, разказа тя пред bTV.

Юлия признава, че ще избягва посещението на центъра поне през следващите няколко месеца, но прогнозира, че поредният кървав атентат бързо ще бъде преодолян и забравен в забързаното ежедневие на лондончани.

Днес проявите на съпричастност продължават с минута мълчание в 13 ч. българско време.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!