В съседна Турция на вота „2 в 1“ ще се гласува в 124 секции. В деня за размисъл тече последната подготовка преди секциите да се запечатат. 

В град Чорлу има секции, в които ще се гласува с хартиена бюлетина, но и такива, в които ще се упражнява машинен вот. Така избирателите сами могат да решат как да упражнят правото си на глас. 

Това, което прави този град уникален е, че в него има цели квартали, в които живеят почти само български граждани.

За разлика от изборите през юли, сега изборният ден в южната ни съседка ще приключи с час по-рано, защото Турция не мести стрелките на часовника.

Гюнер Четин е заместник кмет на 250-хилядния град Чорлу. Той е роден в добричкото село Крушари. Изселник в Турция от 1989 година.

„Бяхме прокудени. България е нашата родина. Това трябва да го кажем ясно и точно“, казва Четин.

Местната община участва логистично в организацията на българските избори и Гюнер е най-важният човек в този процес.

„Осигурили сме във всички секции маски, дезинфектанти за  хората, които искат да гласуват. Смятам, че утре ще има един добър изборен ден. И времето ще е хубаво,  надявам се, че ще има активност“, прогнозира Четин.

Градовете с голяма концентрация на български граждани в Турция ще имат избор да гласуват с хартиени бюлетини или с машини.

„В девет секции ще има машини, в Одрин няма да има машини, на хартия, като машините са основно в област Текирдаг, в Чорлу ще има три секции с машини, по две, общо шест машини“, казва Борислав Димитров, генерален консул на Република България в Одрин.

Чорлу е градът с най-голям дял на българските граждани в цяла Турция. Халиме Йозтюрк ще е член на секционна комисия в Чорлу.

„Тука живея, обаче се изселих от България, 35-годишна дойдох тука. Всяка година си ходя, имам къща там. Много хубави години живяхме там. В Търговище до 3-та гимназия имам къща“, разказва Халиме. 

Поради часовата разлика изборният ден в Турция утре започва и свършва час по-рано от България.