Световни лидери и известни личности са укривали своето богатство в офшорни компании. Разкритията с името „Пандора пейпърс“ буквално взривиха света.

Сред уличените са и двама български политици. Техните имена обаче засега остават неизвестни. Очаква се да ги научим тази седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 12 млн. документа са били разгледани от 600 журналисти от 150 медии в 117 страни в най-голямото подобно съвместно разследване досега. Те са обединени в Международния консорциум на разследващите журналисти.

Сред най-интересните политически фигури в „Пандора пейпърс“ е настоящият чешки премиер Андрей Бабиш. Използвайки офшорни компании, той си е купил луксозно имение на Френската ривиера за 22 млн. долара през 2009 г.

Бабиш, на когото предстоят парламентарни избори тази седмица, отрича да е извършил нещо нередно.

Бившият британски премиер Тони Блеър е придобил сграда за близо 9 млн. долара, закупувайки офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Купувайки фирмата, а не сградата, Блеър е спестил около 400 хил. долара в данъци. Сега там се намира кантората на съпругата му Шери.

Снимка: btvnovinite.bg„Пандора пейпърс“ разкриват и имотна империя на йорданския крал Абдула Втори в Съединените щати и Великобритания на стойност над 100 млн. долара.

Според разследването чрез 2 офшорни компании бившият сръбски министър на финансите Синиша Мали е купил 24 луксозни апартамента на българското Черноморие. Само единият е на негово име, а сделката е осъществена с помощта на бургаска адвокатка по времето, когато Мали е кмет на Белград.

В документите изплуват и имената на приближени до Владимир Путин, на азербайджанския президент Илхам Алиев, както и на солиден донор на Консервативната партия на Борис Джонсън, замесен в огромен корупционен скандал.

Сред другите осветени са певицата Шакира и супермоделът Клаудия Шифър.

Как се прави подобно мащабно разследване

Близо 3 терабайта данни с 6,5 млн. документа, 3 млн. снимки, 1,2 млн. мейла - благодарение на тях журналистите стигат до истинските собственици на 29 хил. офшорни фирми.


„Документите са от 14 източника – адвокатски кантори, компании, които откриват тайни офшорни сметки за клиенти в различни юрисдикции. За първи път тези документи представят самите Съединени щати като данъчен рай“, обясни Джерард Райл, директор на Международния консорциум за разследваща журналистика.

Българите в досиетата „Пандора“ са двама бивши политици, които в момента не са на управленски позиции. Това каза пред националното радио Атанас Чобанов – член на Международния консорциум на разследващите журналисти. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според изтеклите документи има около 200 лица с българско гражданство и такива, които от България развиват бизнес с офшорки.

„Дори съм виждал списъци, в които България е в списъка на държавите, които са от офшорните зони, вероятно номер едно мотив са ниските данъци, но, може би, другият мотив е, че в България много трудно се провеждат разследвания и се проследява собственост“, коментира Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.