За първи път проговарят пред bTV български работници от най-голямата германска фирма за преработка на месо, превърнала се в огнище на коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

590 са българските работници, заети в предприятието „Тьонис“, това заявиха за bTV от почетното ни консулство във Франкфурт. За момента обаче все още не е ясно колко от тях са дали положителна проба за COVID-19.

Този понеделник кореспондентът на bTV в Германия успя да говори с няколко от сънародниците ни, поставени под карантина, един от тях се съгласи да запишем разговора ни, но пожела да остане анонимен.

Снимка: btvnovinite.bg

Българите са в жилищата, които обитавали и преди масовата зараза. Разказват ни, че в апартамент са настанени по 8 души. Общите помещения като кухня, баня и тоалетна са само по едно.

„Ние сега в момента сме оградени с огради, има полиция, охрани. Никой не дава сведения какво става и какво не става, има ли заразени, носят ни тук от общината, от Червения кръст вода, храна и такива работи“, разказва нашият сънародник.

Снимка: btvnovinite.bg

Основният проблем е липсата на преводач. Притеснява ги и контакта с останалите в сградата.

„Ние се чувстваме добре, но чуваме, че покрай нас има румънци, които са с положителни тестове и ние се събираме заедно накуп всички. Слизаме за храна, за такива работи. Всички слизат“, разказва българинът.

Сънародниците ни споделят, че мерките във фабриката от началото на пандемията не били достатъчни.

„Преди две седмици ни тестват. По време на коронавируса, от началото те никакво отношение не взеха“, казва българският работник и допълва, че масовото изследване за заразата сред тях е започнало едва сега.

Наш екип се срещна и с мъж, завърнал преди месец в България, но не защото е болен от коронавирус, а заради трудова злополука. Разказва за тежките условия на работа в кланицата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това извънредното време, което го работехме, никой не ни го заплащаше, почивките, които ни ги отнемаха, пак никой не ни ги заплащаше, почиваме един път, а се води, че правим по две паузи на смяна. Автобусът е 40-местен, ние пътувахме по 80 човека в един автобус, в стаята за почивка сме наблъскани всичките, има ли един заразен, ще има много повече“, споделя сънародникът ни.

А същевременно натискът и критиките върху месопреработвателното предприятие стават все по-остри.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от собствениците Клемент Тьонис е спорна фигура в Германия. Милиардерът е председател на надзорния съвет на футболен клуб със сериозни задължения. А портретът му включва и близки контакти с руския президент. Като при срещите им Тьонис не пропуска да занесе на Путин и подаръци от месопреработвателната си фабрика.