Българинът предпочита да се среща повече с приятели, отколкото с роднини.

Това отчита анализ на Евростат от 2015 г. за предпочитанията на европейците на възраст над 16 години да се срещат редовно със семейството си или с приятели в свободното си време. 

Според изследването 22% от българите се срещат със семейството и роднините си всеки ден. Същият е процентът и на тези, които се виждат с близките всяка седмица или месец. Едва 2% признават, че правят това само веднъж годишно.

От друга страна една четвърт от българите предпочитат всекидневните срещи с приятели, а около 30 на сто правят това всяка седмица в свободното си време. 4% от българите заявяват, че правят срещи с приятели само веднъж в годината, показва анализът.

Резултатите от изследването показват, че южните нации много повече предпочитат редовните семейни срещи или събиранията с приятели, отколкото представителите на северните. 

Повече от една трета от хората в ЕС съобщават, че се срещат с роднини всяка седмица в свободното си време. Най-често семейни събирания се организират в Кипър, Словакия и Гърция. В тези страни най-много граждани споделят, че са в ежедневен контакт с роднините си.

На другия полюс са роднинските връзки в балтийските страни. В Латвия едва 7% от анкетираните заявяват, че всекидневно се срещат със семейството си. Приблизително толкова са и гражданите на Литва и Естония .

Ежедневните срещи с приятели пък са най-предпочитани в Гърция, Хърватия и в Кипър и най-малко желани в Малта, Полша и Литва, сочи европейската статистика. 

По материали на БТА