Серия атаки след нападението в Ница! Полицията в Авиньон ликвидира въоръжен мъж, който заплашва минувачи и също крещи „Аллах е велик“. Там жертви няма. Въоръжен с нож мъж пък напада охранител пред френското консулство в Саудитска Арабия, който е само ранен.

Атаките идват след предупреждение за изключително високата степен на тревога във Франция.

Нападението в Ница става на ключовата артерия в града, в една от най-големите католически църкви.

В 9 ч. сутринта млад мъж, въоръжен с нож, влиза в църквата Нотр Дам в центъра на Ница. Убива възрастна жена, която се моли. Впоследствие убива още двама и ранява много други.
 
„Няма никакво съмнение относно целта на атаката. Нападателят не спираше да крещи „Аллах е велик“, докато му се оказваше първа медицинска помощ. Сред тримата загинали е и пазачът на църквата. Символично е. Много е силна емоцията“, разказа кметът на града Кристиан Естрози.
 
bTV се свърза с нашия сънародник Борис Борисов, който живее в града: „Имаше доста голяма паника на главната улица. Хората решиха да се скрият в магазините и в комерсиалния център, след като видяха полицията, която влиза в църквата. Ситуацията в момента е доста тегава във Франция заради кризата от коронавирус и едновременно заради атентатите“, разказа Борисов.

Все още не е известна самоличността на нападателя. Той е ранен приз залавянето му, но животът му е извън опасност.

Преди 2 два дни агенция „Табат“, близка до терористичната организация „Ал Кайда“, разпространи информация за бъдещи нападения срещу Франция.

Сред изброените цели фигурират католически храмове, но и джамии, чиито имами осъдиха убийството на френския учител, който беше показал на учениците си карикатури от вестник „Шарли ебдо“.