Българин е сред задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура. 8 души бяха арестувани в рамките на две разследвания заради подозрения за готвен „терористичен атентат“.

Задържания е идентифициран като Сергей Радков, роден през 2003 г. Участниците в заговора за извършване на терористични актове са млади, ислямизирани джихадисти. Двете акции на полицията са проведени в Брюксел, където са задържани трима. Останалите петима са от Антверпен.

Петима от заподозрените са белгийци, има и един турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар. 

Преди 7 години Белгия бе атакувана от групировката „Ислямска държава“ и в момента тече процес срещу 10 заподозрени в тази връзка, един от които отсъства, предполагаемо умрял в Сирия. При тези нападения на 22 март 2016 г. загинаха 32 души и над 340 бяха ранени. Оттогава в страната имаше редица атаки срещу служители от силовите структури, нападани от радикализирани елементи.