България ще посредничи за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция. Такъв ангажимент пое българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Отношенията между Германия и Турция се обтегнаха допълнително, след като турските власти обявиха, че няма да допуснат германски депутати и министри във военната база на НАТО в Инджирлик. В отговор Берлин изтегли военните си от базата в Турция и обяви, че ще ги премести в Йордания.

По време на срещата си с Борисов Меркел оцени високо охраната на външната граница на ЕС и даде подкрепа си за създаването на т.нар. газов хъб „Балкан”.

Снимка: МС

„Запознах канцлера и нейния екип с енергийните проекти, на какъв етап са, какви перспективи и възможности дава европейският газов хъб „Балкан”, така че всичко да е съобразено с европейските директиви и правила, и мисля, че и в това отношение получихме необходимата подкрепа”, каза на съвместна пресконференция с Меркел Борисов.

Снимка: МС

Моторите на ЕС – Германия и Франция, ще окажат необходимото, за да помогнат на народите от Балканите, допълни той.

„Това е важно, защото, както и канцлерът Меркел каза – много стратегически играчи, много сфери на влияние, а Балканите са си Европа, да, малко по-встрани, но всички бели досега са ставали от Балканите. Така че да положим огромни усилия и да се възползваме от председателството по тази тема”, допълни той.

На мен ми се иска много да дадем перспектива на хората, на обикновения човек, който живее на Балканите, не на елитите, а на обикновения човек – да има перспектива, че ще бъде в Европейския съюз, ще бъде свободен гражданин, който да може да пътува, да се възползва от тази радост, от тази привилегия, свобода, която ни дава членството в ЕС. Така че ще имаме време, когато се определят и приоритетите, Германия ще ни помага, каза още Борисов.

Снимка: МС

Министър-председателят беше посрещнат с военни почести, тъй като това е първото му официално посещение в Берлин, откакто е премиер за трети път. Именно заради  това Меркел го определи като „куражлия”, а избора му като „феноменален”.

И двете страни са на мнение, че държавите от Западните Балкани трябва да бъдат подкрепяни и окуражавани, за да се интегрират към Евросъюза. Затова Борисов предлага европейски паспорти за гражданите им.

Снимка: МС