Представители на САЩ, Италия и Саудитска Арабия са председателствали тази седмица в Рим разговори в рамките на среща на глобално обединение на държави, имащо за цел да се бори с финансовите дейности на "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на изявление на американското министерство на финансите.

Сред държавите, които ще пресекат финансовите потоци към джихадистите, е и България.

Срещата е била двудневна - вчера и днес, и е първото заседание на така наречената "Група за борба с финансирането на ИД", която страните ще използват, за да обменят информация и да разработват мерки за противодействие.

От изявлението на американското министерство на финансите става ясно, че следващата среща на глобалното обединение е насрочена за май в Саудитска Арабия. Ройтерс отбелязва, че в групата влизат Австралия, Бахрейн, България, Канада, Дания, Франция, Грузия, Германия, Ирак, Япония, Йордания, Кувейт, Латвия, Ливан, Холандия, Нова Зеландия, Панама, Полша, Катар, Испания, Турция, Обединените арабски емирства и Великобритания.

Европейският съюз също участва, допълва Ройтерс.

Асошиейтед прес допълва, че срещата в Рим е завършила с план за действие, който според италианското министерство на външните работи има за цел "да пресуши източниците на приходи, капацитета за прехвърляне на средства - и в по-общ план, икономическата стабилност" на организацията.

Според американското финансово ведомство, сред ключовите стъпки са да се наложи строг контрол върху нерегламентираните парични преводи и да се пресече използването от "Ислямска държава" на парични, петролни, културни и други източници.