Съществуват големи възможности между България и Мароко за сътрудничество в сферата на сигурността, борбата с тероризма и търговско-икономическите връзки. Това коментира премиерът Бойко Борисов след срещата си с мароканския си колега Ел Отмани в Рабат.

„Още следващите месеци ще дадем по-голям тласък на икономическите отношения между България и Мароко. Стокооборотът надвишава 250 милиона евро в сферите на строителството, фармацията, храните. Единодушни сме, че е необходимо засилването на партньорството с цел повишаване на инвестициите и стокообмена между двете държави”, посочи още премиерът.

В рамките на посещението на Борисов беше подписано Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност между България и Мароко. Документът регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии и други видове обезщетения на хора, които са били осигурявани в двете страни.

Снощи по време на среща мароканските власти предупредиха Борисов, че е много вероятно да започне бежанска вълна от Африка от 40 млн. души, които да тръгнат към Европа заради климатичните промени.

Именно затова трябва да се направят инвестиции в икономическата социалната сфера и за ограничаване на раждаемостта.