Кошмарни условия на труд и живот за работници от България и Румъния в Германия и Нидерландия. За тях става ясно след проверка на властите в двете държави.

За пръв път ставаме свидетели на обща акция на нидерландски и германски власти за лоши условия на труд и живот на чуждестранни работници. Според тях само в един пограничен район между двете държави има засегнати около 2000 души.

Проверени са места за настаняване на чуждестранни работници в район на провинция Северен Рейн Вестфалия. Повечето са от България и Румъния и са наети в месопрерабователната индустрия.

„В проверените жилища са открити значителни недостатъци в противопожарната защита, мухъл, вредители, липса на електрозахранване и други пропуски в строителното и жилищното законодателство“, пише в доклада от проверката.

През юли миналата година в провинцията влезе в сила закон, даващ на общините засилени правомощия да проверяват квартирите на работниците.
Сънародниците ни могат да получат безплатна консултация на български език за случаи, при които се нарушават трудовите им права.

Организации, които предлагат безплатни консултации на български на работници за нарушени трудови права:

„Справедлива мобилност”:

https://www.faire-mobilitaet.de/bg,  

https://www.fair-arbeiten.eu/bg/,

Гореща телефонна линия за сигнали: 0800 1014341

Arbeit und Leben NRW:

https://www.arbeitundleben.nrw,

Телефон за връзка на български език: 0211 938 00 53