Американският президент Джо Байдън си постави нова амбициозна цел за ваксинацията в Съединените щати. На първата си официална пресконференция той заяви, че очаква до неговия 100-ен ден на поста да бъдат поставени 200 милиона дози ваксини.

Съединените щати достигнаха психологическия праг от 100 милиона имунизирани миналата седмица. Целта, която Байдън си постави в началото на президентството си, беше постигната на 58-ия му ден на поста.

Снимка: Reuters

"200 милиона ваксини за 100 дни. Знам, че е амбициозно – два пъти повече от първоначалната ни цел, но никоя друга държава не се е доближила до това, което ние правим.", заяви американският президент.

Новият президент на САЩ увери, че не иска конфронтация с Китай. "Ще има ожесточена надпревара, но ние ще настояваме Китай да спазва международното право", посочи Байдън, цитиран от АФП.

По думите му той е прекарал много часове с Си Цзинпин, докато е бил вицепрезидент на Барак Обама, и изрази своята убеденост, че според китайския президент демокрацията няма бъдеще, предаде Ройтерс.

Си "е едно от онези момчета, които подобно на  Путин смятат, чe авторитаризмът е  бъдещето и че демокрацията не може да функционира в един все по-сложен свят", увери Байдън. Американският президент отбеляза, че китайският му колега "няма демократична - с малко "д" - кост в тялото си, но той е умно, умно момче".
Съединените щати остават отворени за дипломация със Северна Корея, въпреки проведените тази седмица от нея ракетни опити, даде да се разбере Байдън. В същото време той обеща да отговори в случай на ескалация.

Байдън призна, че ще е трудно Съединените щати да изпълнят договорената от Тръмп цел да изтеглят всички свои войници от Афганистан до 1 май. "Нямам намерение да останем там още дълго време", отбеляза в същото време президентът на САЩ и добави, че е малко вероятно все още да има американски военни в тази страна догодина.

След като отговори на основните въпроси за икономическо възстановяване, контрол над оръжията, нарастващия мигрантски натиск на границата с Мексико, провокациите на Северна Корея, 78-годишният президент даде заявка за участие в изборите през 2024 година. 

"Отговорът е да, моят план е да се кандидатирам за преизбиране. Това е моето очакване", разкри Байдън

Президентът беше критикуван, че откакто пое поста не беше провел нито една открита пресконференция. За същия период от президентството си предшественикът му Доналд Тръмп имаше общо пет.

След като закъсня 15 минути, Байдън прекара един час под светлините на прожекторите.