Президентът на САЩ Джо Байдън обвини руския президент Владимир Путин в опит да унищожи идентичността на Украйна чрез бомбардировки срещу цивилни обекти като училища, болници, центрове за дневни грижи и музеи, предаде ДПА.

Според Байдън, който е на посещение в Токио, Путин не иска да окупира Украйна, но "може да се опита да унищожи нейната идентичност". По думите на Байдън руският президент трябва "да плати за своите варварства" в Украйна, за да бъдат възпрени от подобни действия други лидери.

Байдън каза това на съвместна пресконференция с японския премиер Фумио Кишида.

САЩ и Япония се договориха заедно да преодоляват предизвикателства в сферата на сигурността, съобщиха от Белия дом. Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна в Токио с японския премиер Фумио Кишида, за да „осъществят напредък в сътрудничеството“ по редица двустранни, регионални и глобални въпроси.

Снимка: EPA

„Президентът похвали лидерските качества на премиера Кишида, които той демонстрира с начина, по който реагира на войната на Русия срещу Украйна и с решителността си да укрепи отбранителните способности на Япония. Той (президентът Байдън) отбеляза, че силният съюз между САЩ и Япония е крайъгълен камък на мира и стабилността в Индийско-тихоокеанския регион“, се казва в съобщението на Белия дом.

Двамата лидери се ангажираха с тясно сътрудничество за справяне с предизвикателствата в сферата на сигурността, като балистичните ракетни програми на Северна Корея и „все по-агресивното поведение на Китай, което е в противоречие с международното право“, изтъква Белият дом.

Снимка: EPA

Освен това САЩ и Япония се споразумяха да задълбочат съвместната си работа в сфери като новите технологии, сигурността на веригите за доставки и чистата енергия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!