Кандидатът на демократите за президент на Съединените щати Джо Байдън е разговарял по телефона с Джейкъб Блейк - чернокожият мъж, прострелян от полицията в Уисконсин.

Снимка: Reuters

Случаят предизвика масови протести. Разговорът се е състоял по време на посещението на Байдън в град Кеноша, където мъжът беше прострелян и сега се намира в болница, парализиран.

„Той каза, че нищо не е в състояние да го сломи. И независимо дали ще може да ходи отново или не, няма да се предаде“, разказа Байдън.

Уисконсин е важен щат в предстоящите избори. Настоящият президент Доналд Тръмп спечели там с малка преднина през 2016 г. Щатът е известен с това, че винаги подкрепя евентуалния победител, независимо дали е републиканец или демократ.

Снимка: Reuters
А в Портланд, също арена на предизборни страсти, полицията застреля заподозрян за убийството на привърженик на Тръмп при сблъсъци в неделя. Инцидентът е станал при опит мъжът да бъде арестуван.

48-годишният Майкъл Райнол участвал активно в демонстрациите на движението Black Lives Matter, които продължават в Портланд вече близо 100 дни.