Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати поздравително писмо до президента на Сърбия Александър Вучич по случай Деня на държавността, който страната отбелязва на 15-и февруари. В него, освен обичайния акцент върху ангажимента за подобряване на икономическото сътрудничество, регионалната стабилност и демократичните ценности, президентът на САЩ недвусмислено призова за взаимно признаване на Сърбия и Косово като последица.

"Ние продължаваме да подкрепяме целта на Сърбия за европейска интеграция и ви насърчаваме да продължите да правите трудни стъпки към тази цел - включително въвеждане на необходимите реформи и постигане на цялостно споразумение за нормализация с Косово, което е фокусирано върху взаимното признаване”, се казва в поздравителното съобщение.

Президентът на Сърбия благодари на Джо Байдън за писмото, но подчерта, че вече ясно е заявил позицията си по въпроса за независимостта на Косово при посещението си във Вашингтон през септември миналата година.

„Получих поздравително съобщение от президента Байдън. Благодаря за поздравленията. Що се отнася до взаимното признаване, това не е посочено в акта на никоя световна организация. Разбираме, че това е нова американска политика. Имаше опити това да бъде наложено като окончателно решение, което трябва да приемем във Вашингтон. Вече казах какво мисля по въпроса за признаването и отговорът ми няма да бъде различен”, казва Александър Вучич.

Сръбският президент добави, че намира за неприятен факта, че американската външна политика под ръководството на Байдън ще върви в посока на признаване на независимостта на Косово. Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви, че поздравителното писмо на американския президент е един от „сигналите на годината”, за която се очаква да бъде година на голям натиск за страната.

В Косово са доволни

От Прищина приветстваха писмото на Байдън, което идва само дни преди предсрочните парламентарни избори в Косово, които са насрочени за 14 февруари.

Изпълняващата длъжността президент на страната Вьоса Османи похвали писмото на Байдън до Вучич. Според Османи признаването на Косово е единственият начин да се постигне окончателно споразумение между Белград и Прищина.

Министърът на външните работи и диаспората и кандидат на предстоящите избори Мелиза Харадинай – Стубла заяви, че това е постижение, което може да спомогне за приключването на окончателния диалог със Сърбия за безусловно признаване на независимостта на Косово, зачитайки неизменните принципи на единния характер, териториалната цялост и конституционния ред.

„Като министър на външните работи и диаспората постоянно съм търсила активната роля на САЩ във финалния диалог със Сърбия. Само с участието на САЩ, с тяхната непоклатима позиция, че трябва да има взаимно признаване, може да се постигне окончателно споразумение, което би допринесло за мира и стабилността в региона и извън него“, казва Харадинай – Стубла.

Подобна беше и позицията на лидера на Демократическата партия Енвер Ходжай и на кандидата за президент на Алианса за бъдещето Рамуш Харадинай.

Няма нищо случайно

"С клетвата на Джо Байдън като американски президент след доста външнополитическо друсане и неочаквани завои (по времето на Тръмп - б.р.), въпросът вече е какво следва. На Балканите са в пълен ход спекулациите за това как точно Вашингтон ще промени отношението си към региона", пише "Болкан Инстайт".

В края на мандата на Тръмп Косово и Сърбия се оказаха неочаквано в дипломатическия фокус на Вашингтон. На 4 септември двете страни даже подписаха споразумение за икономическа нормализация.

Въпреки бомбастичните коментари на тогавашния US президент по темата, документът уреждаше предимно въпроси в сферата на транспорта и инфраструктурата и нямаше особени политически измерения извън ангажимента на Белград в продължение на година да не подкрепя отделяне на сръбски райони от Косово срещу това Прищина да не кандидатства за членство в международни организации.

За много наблюдатели сделката беше опит на тогавашната администрация във Вашингтон да се похвали с голям външнополитически успех преди изборите.

Ключовият въпрос с независимостта на бившата югославска провинция така и не беше решен и остана в ръцете на Джо Байдън, който победи Доналд Тръмп в битката за Белия дом.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!